Sunday, January 4, 2009

Kaunist aastat 2009! Ettevõtlikkust ja usku iseendasse!

Täpselt 80 aastat tagasi kirjutatud artikkel ajakirjas Meie Edu sobib hästi ilmestama Laat.ee meeskonna soove algaval aastal:
„Meie rahvas on selle lühikese aja vältel, mil ta on saanud tegutseda vabalt ja iseseisvalt, ilmutanud kõikidel aladel suurt ettevõtlikkust, püsivust ja edu. /.../ Suur publik hakkab alles siis nõudma kodumaalseid tooteid, kui need ilmuvad ta ette täiesti võitlusvõimsena ehk kui kaupmees asendab välismaalsed kaubad kodumaalsete toodetega.”. Artikkel tuletab meelde, et tööalgus on kõige raskem, kuid saavutades algatusvõime, püsivuse ja usu iseendasse, saabub ka edu. Ükski asi ei rusu nii palju inimese meeleolu kui tegevuseta olek: ”Paljud ootavad paremat juhust, toetust sõpradelt jne. Juhused on aga seda harvemad, mida enam neid oodatakse ja sõbrad seda tagasihoidlikumad, mida enam neid vajatakse.”. 1929.aasta uusaasta tervitus kutsub vähem kõhklema oma valikutes, ja olema julgemad ideede teostamisel. Kui sajand hiljem on suured kauplused loobunud oma väärtushinnangutest, siis Eesti rahvas ootab endiselt kodumaa tootjate tagasitulekut – aus kaup on alati au sees.

Eestis on igaüks ise oma õnne sepp. Meil pole vaja leiutada nokiat, vaid ajada oma eesti asja sama hästi kui sajand tagasi. Kui põhjanaabrid ostavad kodumaist kaupa poeletilt, siis meil on praeguseks olemas virtuaalne keskkond Laat.ee. Iseorganiseerumine võimaldab meil jätkata tööd, mis vahepeal pooleli on jäänud. Iga algus on raske, kuid lõpuks jõuame sadamasse, kus meid juba oodatakse. Traditsioonid ja tõekspidamised on iga tarbija jaoks ikka veel olemas ning just seetõttu võisid Eestimaa tootjad ka sajand tagasi lugeda järgmist üleskutset ennast kehtestada: „Võimaluste jõgi voolab alatasa meist mööda. Haarake kinni võimalustest! Need, mis pääsevad mööduma, ei tule kunagi tagasi.”

No comments: